Zorg Innovatie Academie
De regio Maassluis, Vlaardingen, Schiedam staat voor een grote opgave in de ouderenzorg. Welke bijdrage levert de Zorg Innovatie Academie aan het oplossen hiervan? Sommige problemen zijn zo complex dat je ze alleen samen kunt oplossen. Daarom verenigden verschillende zorg-, onderwijsinstellingen en gemeentes in de regio Schiedam, Vlaardingen en Maassluis zich in 2021 in de Zorg Innovatie Academie (ZIA). Wat is er tot nu toe bereikt? En wat kunnen we verwachten?
1 Over welke problemen hebben we het?
Overal in Nederland is er een tekort aan zorgpersoneel en hebben we te maken met toenemende vergrijzing. In de regio Maassluis, Vlaardingen en Schiedam (de MVS-regio) zijn deze problemen alleen net even wat groter. Bovendien vinden ouderen hier niet altijd de weg naar zorg en activiteiten. Daarnaast zijn er weinig zorgopleidingen voor jongeren in deze regio.
2 Welke oplossingen biedt ZIA?
ZIA gelooft dat je deze problemen het beste kan oplossen door samen te werken. Daarbij gaat het om oplossingen die het wooncomfort en welzijn van ouderen bevorderen én mensen perspectief bieden op een baan in de zorg. Voor hen ontwikkelen we uitdagend en flexibel onderwijs. Het afgelopen jaar is er al heel wat bereikt. Om bijvoorbeeld zorgverleners-in-opleiding te binden aan de regio leiden Argos Zorggroep, Zonnehuisgroep Vlaardingen en Frankelandgroep studenten vanaf augustus samen op. Albeda Zorgcollege verzorgt hiervoor het onderwijs. Ook werken we aan kruisbestuiving tussen mbo’ers en hbo’ers in zorginnovatiecentra (ZIC’s). Hier leren zij van en met elkaar, het doen van onderzoek is daarbij de verbindende factor. Daarnaast dragen we bij aan teaching on the floor bij zorginstellingen.
In alle initiatieven staat het concept Positieve Gezondheid van Machteld Huber voorop. Dat betekent dat we uitgaan van wat kan, in plaats van wat niet meer gaat.
3 Hoe bindt die nieuwe opleiding studenten aan de regio?
Om zorgverleners in spe te binden aan de regio, kun je ze het beste in de eigen regio opleiden. Daarbij is het belangrijk om studenten de verschillende werkplekken in de regio te laten zien waar ze, zodra ze hun diploma op zak hebben, aan de slag kunnen. Tijdens de nieuwe opleiding lopen de studenten daarom stage bij Argos Zorggroep, Frankelandgroep en Het Zonnehuis. Zo maken ze overigens niet alleen kennis met drie potentiële werkgevers. Ze krijgen ook direct een goed beeld van de route die veel ouderen die in een verpleeghuis wonen hebben afgelegd. Van zelfstandig wonen met thuiszorg en gebruikmakend van activiteiten in de wijk tot het verpleeghuis. Het eerste jaar is een oriënterend jaar. Aan het eind van het eerste studiejaar volgt een studieadvies voor de opleiding tot Verzorgende-IG of de opleiding tot Mbo-verpleegkundige. De opleiding start, bij voldoende belangstelling, in augustus 2023.
4 Leren van ouderen speelt een belangrijke rol bij het ZIA wijkleerbedrijf?
Studenten van verschillende opleidingen gaan via het wijkleerbedrijf de wijk in waar ze ouderen zorg en aandacht geven die niet binnen het pakket van de zorgverzekering vallen. Denk aan een praatje maken, ouderen helpen bij ict-problemen en een spelletje doen. Zo maken ze op een laagdrempelige manier kennis met ouderen. Daarbij snijdt het mes aan twee kanten: studenten leren van ouderen en ouderen van studenten. Door ouderen aan te spreken op wat zij voor studenten kunnen betekenen, hopen we ze bij het wijkleerbedrijf te betrekken en krijgen we meer ouderen in het vizier. Zo maken we de drempel voor hen lager om zorg te vragen als ze dit nodig hebben.
5 Wat zijn ZIC’s?
Een ZIC is een leer- en werkomgeving waar zorg, onderwijs, innovatie en onderzoek in de praktijk samenkomen. Studenten van het mbo en hbo leren hier samen met zorgprofessionals en doen samen onderzoek. Het belangrijkste doel daarbij is de zorg te verbeteren. De eerste ZIC werd september 2022 met financiële hulp van ZIA geopend in het Franciscus Gasthuis & Vlietland. Hier werken Albeda Zorgcollege, Hogeschool Rotterdam en Franciscus Gasthuis & Vlietland samen.
6 En wat is teaching on the floor?
Met en van elkaar leren staat ook centraal in TOF (teaching on the floor) dit zijn learning communities die met hulp van ZIA worden opgezet. Bij TOF leren medewerkers en studenten van de opleidingen Verzorgende-IG en Mbo-verpleegkundige van elkaar op de werkplek. De eerste learning community die met hulp van ZIA van start is gegaan, is bij Argos Zorggroep.
7 ZIA is ook een ontmoetingsplek. Waar vind je de ZorgHub?
De ZorgHub is een plek voor ontmoeting, het delen van informatie, leren van elkaar en gezelligheid. Hier kunnen ouderen en mantelzorgers in een fijne omgeving informatie ophalen over zorg en zorgtechnologie gericht op langer thuis wonen. Ook kunnen ze er cursussen en activiteiten volgen. Daarbij lopen ze geregeld toekomstige zorgverleners tegen het lijf. De ZorgHub is namelijk ook een plek voor studenten die een zorgopleiding volgen in de regio. Studenten oefenen hier met werknemersvaardigheden en scenarioleren. De ZorgHub krijgt een vaste plek op het District U (het voormalige Unilever-terrein in Vlaardingen). Omdat het nog even duurt voordat deze locatie gereed is, zijn we momenteel hard op zoek naar een tijdelijke locatie.
ZIA werd september 2021 opgericht. In ZIA werken gemeente Vlaardingen, DSW, Zonnehuisgroep Vlaardingen, Argos Zorggroep, Frankelandgroep, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Albeda, Lentiz, Hogeschool Rotterdam en Food Innovation Academy. Het dagelijks bestuur van ZIA ligt bij de initiatiefnemers van ZIA: gemeente Vlaardingen, Zonnehuisgroep Vlaardingen en Albeda Zorgcollege.