Dienstverlening zorg & welzijn ‘Onze bewoners waarderen het contact met de studenten’

Dienstverlening zorg & welzijn ‘Onze bewoners waarderen het contact met de studenten’

Tijdens hun stage in de Thuisplusflats doen studenten Dienstverlening ervaring op én leveren ze een waardevolle bijdrage. “Voor hen is het fijn dat ze een leerplek hebben en voor ons is het fijn dat ze helpen met het werk. Want zonder hen is dat best veel”, vertelt welzijnsbegeleider Marian van der Veer van Aafje.

De studenten werken één dag per week in de Thuisplusflat en helpen bij alles wat er moet gebeuren. Marian: “Met hun docent maken ze een menu voor de komende weken: wat gaan we eten, welke ingrediënten hebben we nodig en hoeveel? Ze doen boodschappen in de supermarkt, koken, bedienen de mensen, ruimen op en wassen af. Daarnaast maken ze schoon en helpen ze mee met activiteiten zoals wandelen of een paasstukje maken.” In het begin is dat nog even wennen – voor iedereen: “De studenten zijn eerst heel onzeker. Ze zitten bij elkaar en smoezelen een beetje. Dit is voor hen een andere wereld, met oudere mensen, andere gewoontes en een ander ritme. En ook de bewoners kijken even de kat uit de boom.” Maar al vrij snel is het ijs gebroken: “In de loop van de weken ontstaat er vertrouwen. Dan merk je dat de studenten dingen durven te vragen, ze kennen de weg en weten wat ze moeten doen. Ze worden zelfstandig.”

Leren door te ervaren De bewoners vinden het leuk om in contact te komen met jongeren en waarderen hun inzet. Dat ervaarde ook student Naomi van Hamersvelt tijdens haar stage in de Thuisplusflat. “Ze waren heel enthousiast. Ze kwamen naar de keuken om ons te bedanken; ze vonden dat we het goed deden en dat het eten lekker was.” Dat contact met de bewoners vond ze ook leerzaam: “Je leert dat je ze aanspreekt wanneer je ze ziet. Ik kwam erachter dat ik dat leuk vond. Dat leer je niet als je alleen in een klaslokaal zit.”

Marian ziet ook dat de studenten veel vaardigheden opdoen tijdens hun stage: “Ze leren zich aanpassen aan de omgeving, goedemorgen zeggen als je binnenkomt, even praatje maken met bewoners, omgaan met een budget. Dat leren ze door het te ervaren, en nu doen ze het uit zichzelf. Maar ik leer ook van de jongeren best veel. Hoe verschillend ze ook zijn, ze accepteren elkaar. Ze vermijden elkaar niet, zoals bij volwassenen nog wel eens gebeurt, maar ze werken samen zonder ruzies of geroddel. Dat is mooi!”

'Al vrij snel is het ijs gebroken'

‘Dit is wat ik wil doen’ Eigenlijk was Naomi altijd van plan om met kinderen te gaan werken, maar deze stage heeft haar op andere gedachten gebracht. “Dit was de eerste keer dat ik in contact kwam met oudere mensen. Ik had verwacht dat ze minder actief zouden zijn, maar ze bleken nog best jong in hun doen en laten. Mijn beeld van hen is veranderd. Het contact met bewoners vond ik het leukst, dat ze zo blij zijn om je te zien. Dit is echt wat ik wil doen. Ik hoop dat ik hierin door kan gaan en dan een baan kan krijgen bij Aafje. Misschien binnenkort al een bijbaantje, want ik zie dat ze mijn hulp heel erg waarderen.”