Bbl-opleiding Verpleegkunde ‘Met blended learning verbinden we theorie en praktijk’

Bbl-opleiding Verpleegkunde ‘Met blended learning verbinden we theorie en praktijk’

De bbl-opleiding Verpleegkunde doet een proef met ‘blended learning’. De mix van online zelfstudie en klassikale lessen maakt het onderwijs flexibeler en sluit beter aan bij de praktijk, vertelt projectleider Sanne Capellen.

Hoe besteed je die ene lesdag per week voor bbl-studenten Verpleegkunde zo effectief mogelijk? Daarvoor voert Sanne Capellen nu samen met Kim McCullock online lesmodules in. “Met de online modules bereiden studenten de klassikale lesdagen voor. Ze lezen bijvoorbeeld artikelen, maken opdrachten of doen een zelftest. Doordat ze de theorie van tevoren bestuderen, kunnen we die in de les meteen toepassen. Zo kunnen we onze lestijd effectiever besteden, meer stof aanbieden en verder verdiepen.” Samen met de praktijk

De online modules worden ontwikkeld in samenspraak met de praktijk. “Een praktijkorganisatie uit de GGZ geeft input voor de invulling van de modules, omdat veel van onze studenten in die branche werkzaam zijn”, vertelt Sanne. “En zelf geef ik les in het ziekenhuis, ook die ervaring neem ik mee om de studenten die daar werkzaam zijn te bedienen. Zo verbinden we theorie en praktijk aan elkaar. Het zou mooi zijn als meer branches aanhaken; we zijn samen aan het opleiden dus we willen graag samen optrekken.” De proef met blended learning is gestart in september en duurt minimaal twee jaar. De resultaten worden nauw gevolgd door het Practoraat van Albeda, in het onderzoeksproject ‘Plezier in Blended’. Dat heeft al tweemaal een meting gedaan met enquêtes en interviews. “Wat we te horen krijgen is dat de meeste studenten het overzichtelijk vinden. Ze weten wat er van hen verwacht wordt en wat zij van de docent kunnen verwachten.”

Flexibel onderwijs Een doel van de online modules is ook dat ze de studie flexibeler maken. “Dat is voor Verpleegkunde best een uitdaging omdat we aan BIG-regels gebonden zijn en met veel branches en praktijkinstellingen te maken hebben. Maar met deze modules komen de studenten meer in de lead: ze kunnen zelfstandig werken en kunnen steeds meer zelf kiezen op welke manier ze zich willen voorbereiden op de les; in de loop van de opleiding bieden de modules daar steeds meer opties voor. Zo activeren we hun zelfregulerende vaardigheden.”

'De online modules maken de studie Verpleegkunde flexibeler'

Ook de opbouw van de modules draagt bij aan de flexibiliteit: “Het uitgangspunt is het ziektebeeld, waarbij steeds de focus op een ander onderwerp ligt zoals voorlichting of begeleiding. Studenten leren patiëntsituaties analyseren en onderbouwde zorgbeslissingen nemen, wat bijdraagt aan veilige en effectieve zorg. De onderwerpen kunnen later nog aangevuld worden. Deze afgeronde bouwstenen vormen een mooie basis voor het flexibel en gepersonaliseerd onderwijs waar Albeda Zorgcollege naartoe werkt.”