Nieuwe afdeling Maatschappelijke zorg "We gaan buiten de lijntjes van het onderwijs"
Nieuwe afdeling Maatschappelijke zorg "We gaan buiten de lijntjes van het onderwijs"
Hoe maak je jongeren enthousiast voor de zorg? Door de opleiding zo veel mogelijk te laten aansluiten bij hun motivatie en interesses. Lelie zorggroep en Albeda Zorgcollege brengen dat in de praktijk met een nieuwe leerroute: een leerafdeling Maatschappelijke zorg bij verpleeghuis De Burcht. Het is nu al een succes, vertelt teamleider Anneke Aikema: “Leerlingen die de eerste dag bibberden van de spanning, vragen nu of ze hier mogen terugkomen voor hun stage.”
“We willen jongeren enthousiast maken voor de ouderenzorg”, licht Anneke toe. ”Het is zo mooi om met mensen te werken. Kijk maar mee bij ons in de keuken: het is hier niet suf of saai, het is juist uitdagend.” Om hen feeling te geven met de praktijk, heeft de nieuwe leerafdeling een praktische aanpak: “We starten de dag met een les van de docent van Albeda Zorgcollege. Daarna gaan de leerlingen naar hun afdeling, waar ze het geleerde meteen in de praktijk brengen.”
Cake en slagroom
De opdrachten prikkelen leerlingen om hun eigen ideeën in te brengen, vertelt Anneke. Bijvoorbeeld: “Hier heb je cake en slagroom en regel het maar: maak het gezellig met de bewoners.” Ook gastdocenten maken de leerweg leuk en afwisselend. “Laatst stond bewegingsagoog Joël Kruisselbrink voor de klas, bekend van zijn online filmpjes, om te vertellen hoe je ouderen spelenderwijs inspireert om te bewegen.”
"Hoe ze het contact oppakken met bewoners, dat is echt erg mooi”
De centrale vraag van de lessen is steeds: wat heeft de bewoner nodig om gelukkig te zijn? “Bewoners hebben een eigen leven voor ze hier kwamen, een baan, een gezin. Die identiteit behouden ze; dat je dementie hebt of iets anders, doet daar niets aan af. De taak van de leerlingen is goed te kijken wie ze voor zich hebben en aan te sluiten bij diens behoefte. Dat is meer dan een potje Rummikub, dat beslaat de hele dag: van wat wil je op je boterham tot welke activiteit wil je doen, of wil je gewoon ‘zijn’? Bewoners kunnen ook helpen met het verzorgen van de lunch of andere huishoudelijke taken.”
"We spelen in op wat leerlingen aankunnen”
Buiten de lijntjes
“Met deze leerafdeling gaan we buiten de lijntjes van het onderwijs. We spelen in op wat leerlingen aankunnen. Dat vraagt ook van de leerlingen dat ze aangeven wat ze nodig hebben en waar ze gelukkig van worden. Dit is niveau 4 maar sommigen zullen misschien niveau 3 halen en dan stoppen. Anderen hebben juist meer uitdaging nodig; die geven we extra taken als ze klaar zijn, ter verdieping.” De leerafdeling is een nauwe samenwerking tussen Lelie zorggroep en Albeda Zorgcollege. “Ter voorbereiding hebben al onze welzijnswerkers de cursus Werkbegeleiding gevolgd bij Albeda. En ook tijdens de opleiding zijn de lijnen kort: de docent loopt hier rond dus als er iets is, zoeken we elkaar direct op.”
Schat aan praktijkervaring
De eerste leerlingen zijn in september begonnen en blijven tot februari; dan sluiten ze aan bij de reguliere opleiding. Met de schat aan praktijkervaring die ze daar meenemen, kunnen ze mogelijk later in hun opleiding versnellen. Anneke ziet dat ze nu al grote stappen hebben gemaakt: “Ik heb de eerste dagen echt leerlingen met de bibbers gezien, het voelt alsof je in het diepe wordt gegooid. Maar als ik zie hoe ze het contact oppakken met bewoners, dat is echt erg mooi. Drie leerlingen hebben nu al aangegeven dat ze volgend jaar stage willen lopen hier, daar word ik heel blij van.”