Flexibele bbl-opleiding Verzorgende-IG
‘Ervaren medewerkers willen snel een diploma halen’
Snel beginnen met de opleiding Verzorgende-IG en in één tot anderhalf jaar klaar zijn? Dat kan dankzij het nieuwe, flexibele traject voor zij-instromers die al een mbo-3 of 4 opleiding hebben gedaan. “We kregen signalen uit het werkveld dat medewerkers opzien tegen drie jaar naar school”, vertelt onderwijsleider Christine van Duijvendijk. “Zij hebben al een diploma op niveau drie of vier, vaak in een andere branche. Ze kunnen dus al heel veel en hoeven niet alles meer te leren, maar moeten wel de stap zetten naar de zorg. Wij zagen daar wel mogelijkheden voor en zijn een jaar geleden begonnen met dit nieuwe bbl-traject voor Verzorgende-IG.” Inmiddels zijn er al 25 studenten en staan de eerste op het punt om af te studeren.
‘Studiesucces, op een manier die past bij de behoefte van de student’
Directe koppeling opleiding en werk Officieel zijn er vier instroommomenten per jaar, meer dan bij de meeste andere instellingen. “Maar klop je tussendoor bij ons aan, dan zeggen we geen nee; we zoeken altijd een oplossing.” Niet alleen de instroom maar ook het onderwijs is flexibel en gepersonaliseerd: “We maken duidelijk wat we van jou als student verwachten, maar de weg ernaartoe mag je zelf bepalen. Zo kun je je werkpraktijk inpassen in het leerproces: als je ergens tegenaan loopt op je afdeling, dan kun je dat in je opleiding inbrengen en je erin verdiepen. Een directe koppeling dus tussen opleiding en werk.” Die flexibiliteit was voor student Natasja Bruil reden om het nieuwe bbl-traject te volgen. Zij heeft al veel werkervaring, onder andere in het bedrijfsleven, als huishoudelijk ondersteuner en als huiskamerbegeleidster bij Laurens. “Ik ben een snelle leerling en werk altijd vooruit. In het reguliere traject moet je dan wachten, dan stagneer je. Deze opleiding kun je meer zelf invullen. Ik doe veel zelfstudie en als ik hulp nodig heb dan krijg ik steun van de docent. Hier voel ik me op mijn plek.”
Het contact met medestudenten van andere organisaties vindt Natasja waardevol: “Ik ben altijd nieuwsgierig om te horen waar andere studenten tegenaan lopen en hoe zij dat hebben opgelost. Je hoort veel verschillende verhalen, daar maak ik gretig gebruik van. Een schooldag is voor mij een feestje.” En zo vliegt de opleiding voorbij: “Ik ben al richting het einde aan het kijken. Het gaat snel, drie jaar in één tot anderhalf jaar. Andere studenten vragen wel eens: Hoe kun je in zo korte tijd hetzelfde leren? Maar door de ervaring die ik al heb, ben ik net zo bekwaam en bevoegd als studenten die het langere traject volgen.”
‘Als snelle leerling stagneer ik in het reguliere traject’
Koploper Ook de samenwerkingspartners zijn enthousiast, vertelt onderwijsleider Christine. “Omdat dit een pilot is hebben we structureel overleg met hen. Ze zijn heel tevreden over deze vorm van onderwijs. Natuurlijk moeten ze soms wel wennen aan het gepersonaliseerd begeleiden, als ze gewend zijn aan de traditionele begeleiding. Maar ze zien dat het voor de studenten werkt. Ze zien hier wel toekomst in.” En als een student zich toch niet thuis voelt in het korte traject? “Dan kun je instromen in het reguliere traject”, vertelt Christine, “of uitstromen met een mbo-certificaat. Want het gaat om studiesucces, op een manier die past bij de behoefte van de student.” Het behalen van een mbo-certificaat bij Albeda Zorgcollege is eveneens nieuw. “Daar gaan we ook naartoe met andere opleidingen. Ook daarin zijn we koploper.” Het nieuwe Verzorgende-IG traject is ontstaan vanuit de behoefte van praktijkorganisaties. Christine nodigt hen uit om hun behoeften te blijven delen: “Kijk wat je werknemer nodig heeft en blijf daarover in gesprek met de school. Er zijn veel mogelijkheden, vaak meer dan je denkt.”
Zoekt u ook een opleiding op maat voor uw medewerkers of zij-instromers? Neem contact op met Michel Robijn, manager relatiebeheer.
Lees meer over de nieuwe mogelijkheden met mbo-certificaten bij Albeda Zorgcollege.