Onbenut arbeidstalent ‘Dankzij het Taaltraject kan ik werken in de zorg’
Onbenut arbeidstalent ‘Dankzij het Taaltraject kan ik werken in de zorg’
Mila Sirko wil graag in de zorg werken maar beheerst het Nederlands nog niet. Via het Taaltraject wordt haar taalvaardigheid in hoog tempo bijgespijkerd, en leert ze over de Nederlandse zorg. Intussen loopt ze stage bij Gemiva, waar ze zich thuis voelt. “Het maakt me gelukkig dat ik cliënten gelukkig maak.”
Mila kwam twee jaar geleden naar Nederland vanuit Oekraïne, waar ze pedagogisch werk deed. Omdat ze graag met mensen werkt, zocht ze hier iets in de zorg. Via een banenmarkt kwam ze in contact met het Taaltraject. “We krijgen elke week drie uur les over de zorg: welke problemen kom je tegen, hoe reageer je daarop, hoe communiceer je? En we hebben één uur per week Nederlandse taal; vanaf nul, maar in een hoog tempo en met veel huiswerk.”
Gemotiveerd voor de zorg
Ze volgt het Taaltraject samen met ruim tien andere studenten van verschillende nationaliteiten. “Ze komen uit Syrië, Turkije, Marokko, Suriname, Curaçao. Sommigen hebben al in de zorg gewerkt, en allemaal zijn ze gemotiveerd om voor andere mensen te zorgen.” Ten tijde van het interview is Mila vier weken bezig met het traject. Ze begrijpt al veel Nederlands, maar spreekt nog vooral in het Engels.
Naast de Taaltraject-lessen loopt ze twee dagen per week stage bij Gemiva. Ze begeleidt mensen met een beperking: “Ik help ze met douchen, aankleden, ontbijten. En met activiteiten: gezellig samen thee drinken of erop uit. De cliënten hebben eenzelfde leven als wij: ze gaan ook graag winkelen, sporten of naar het strand. Alleen hebben ze daar wat hulp bij nodig. Dat ik dat mogelijk maak, motiveert mij. Het maakt me gelukkig dat ik hen gelukkig maak.”
“In deze organisatie voel ik me thuis”
Onmisbare opstap Mila is enthousiast over de Nederlandse zorg, die heel anders is dan die in Oekraïne. Het Taaltraject is voor haar een onmisbare opstap om hier te kunnen werken: “Dankzij het Taaltraject kan ik leren en werken om mensen te helpen.” Na het examen in juli hoopt ze bij Gemiva te kunnen blijven. “Mijn collega’s zijn allemaal vriendelijk en behulpzaam. Ik hou erg van deze organisatie; ik voel me hier thuis.”
Klaargestoomd voor werk in de zorg
Het LLO Taaltraject is een maatwerkproject voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, vertelt accountmanager Yvonne Wolfs van Stroomopwaarts. In vier maanden worden ze klaargestoomd voor de zorg, met behoud van uitkering. Zo kunnen deelnemers én zorgorganisaties aftasten of de samenwerking bevalt. “Het idee voor het Taaltraject is ontstaan op een banenmarkt waar Stroomopwaarts en Albeda Zorgcollege aanwezig waren”, herinnert Yvonne zich. “Een werkgever daar vertelde dat hij veel leuke kandidaten had gesproken maar dat het zo jammer was dat hun Nederlandse taal onvoldoende was; kunnen we daar niet iets mee?” De organisaties sloegen de handen ineen met de Zorg Innovatie Academie (ZIA), die het Taaltraject opzette. Albeda Zorgcollege verzorgt de lessen, en Stroomopwaarts en de gemeente Nissewaard leverden de eerste tien kandidaten. De intake vond plaats in samenwerking met de deelnemende zorginstellingen; zij bepaalden zelf of de kandidaten bij hen pasten.
“Alle kandidaten willen graag in de zorg werken”, vertelt Yvonne. “Sommige hadden in hun land van herkomst ook in de zorg gewerkt, zoals een meneer die verpleger is geweest in Syrië. Nu gaan ze vier maanden lang één dag in de week naar school, bij Albeda in Vlaardingen. Ze werken aan hun ontwikkeling van de Nederlandse taal, maar ook aan werknemersvaardigheden, oriëntatie op de zorg, digitale vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling. En twee dagen per week lopen ze stage bij een zorginstelling. Zo worden ze klaargestoomd voor betaald werk.” “In die vier maanden kunnen ze proberen of het werk bij hen past; de zorg in Nederland is anders dan in het buitenland. Ook kunnen ze onderzoeken of het te combineren is met kinderopvang, en of het fysiek niet te zwaar is. Hun uitkering loopt gewoon door, dus die hoeven ze niet opnieuw aan te vragen als het niet goed mocht gaan.”
“Sommigen hebben in hun land van herkomst ook in de zorg gewerkt”
Wat gaan de kandidaten doen aan het eind van het traject? “Dat is maatwerk. Met elke kandidaat hebben we dan een gesprek om het vervolg uit te stippelen. Ze kunnen bijvoorbeeld bij een zorginstelling een opleiding volgen op niveau 2 of 3, of via Stroomopwaarts een opleiding tot helpende niveau 2. Of ze gaan meteen aan de slag, als de zorginstelling tevreden is en hen een arbeidsovereenkomst aanbiedt.” En hopelijk krijgt het Taaltraject zelf ook een vervolg. Yvonne: “Er is een schreeuwend tekort aan mensen in de zorg. Als we meer kandidaten op weg kunnen helpen, dan zijn die kandidaten, de werkgevers én de gemeenschap daarbij gebaat.”
Meer weten?
Het LLO (Leven Lang Ontwikkelen) Taaltraject is een samenwerking tussen Albeda Zorgcollege, Stroomopwaarts, ZIA, gemeente Nissewaard, Zonnehuisgroep Vlaardingen, Gemiva, Careyn en Anna voor Zorg. Het is een proefproject; deze zomer wordt beoordeeld of het een vervolg krijgt. Wilt u met uw zorgorganisatie deelnemen aan een eventueel vervolg, of wilt u meer weten? Neem dan contact op met Yvonne Wolfs, ym.wolfs@stroomopwaarts.nl.