Kansenongelijkheid Als een student door armoede niet naar stage kan
Kansenongelijkheid
Als een student door armoede niet naar stage kan
Iedereen die droomt van werken in de zorg, zou daartoe de kans moeten krijgen. Maar die kans kan een stuk lager uitvallen voor studenten die uit een arm gezin komen, of een niet-Nederlandse achternaam hebben. Zij volgen vaker een opleiding op een lager niveau, of vallen voortijdig uit. De afdeling Studentondersteuning & Onderwijskwaliteit van Albeda probeert de kansen gelijk te trekken, vertelt directeur Gerdien Hoogmoed-Compagnie.
Welke vormen van kansenongelijkheid ondervinden studenten? “Heb je even? Om een paar voorbeelden te geven: Er is stagediscriminatie bij studenten met een niet-Nederlandse achternaam. Voor studenten met een beperking is het moeilijker om een goede stagebegeleider te krijgen. Ook in vaardigheden zit ongelijkheid: je hebt een voorsprong als je thuis het voorbeeld krijgt van iemand die werkt. En armoede is een belangrijke oorzaak van ongelijkheid: als er bijvoorbeeld geen geld is om je rijbewijs te halen, kun je moeilijker op tijd op je stage komen als je door vroeg starten niet met het openbaar vervoer kunt komen. Voor sommige studenten zijn ov-kosten naar stage overigens ook een probleem. Dat is zonde, ook voor de zorg. Je mist mooie medewerkers, terwijl er juist zo veel nodig zijn.”
Stagevergoeding kan een oplossing zijn voor kansenongelijkheid
Hoe helpt Albeda? “We bieden diverse vormen van ondersteuning gedurende het hele traject dat de student bij ons aflegt. Denk aan schoolmaatschappelijk werk, uitstroombegeleiding en studentpsychologen. Een deel daarvan is ook mogelijk na diplomering, als je niet meteen je weg naar de arbeidsmarkt vindt. We hebben extra lessen Nederlands voor studenten die de taal nog niet machtig zijn. We beheren ook het Studentenfonds, voor studenten die de kosten voor de school niet zelf kunnen betalen, zoals boeken of een uniform. Door toenemende armoede is dat steeds meer nodig. Veel van onze studenten komen uit arme wijken en kunnen niet makkelijk op hun ouders terugvallen. Daarom blijven we ze ook steunen als ze ouder zijn dan 18, ook al zijn we dat niet wettelijk verplicht.”
Wat doet Albeda nog meer tegen kansenongelijkheid? “Met onze Stichting Vrienden van het Studentenfonds werven we middelen voor extra steun: denk aan maaltijden voor studenten die zonder ontbijt op school komen. En we proberen mensen om ons heen mee te nemen zoals stagebedrijven, de MBO-raad en het ministerie van OCW. We maken ons bijvoorbeeld hard voor gelijke stagevergoedingen. Veel stageplekken zijn nog onbetaald, terwijl een stagevergoeding juist een oplossing kan zijn. Daar hebben zorgorganisaties zelf ook het heft in handen.” Wat kunnen stagebedrijven nog meer doen? “Als stagebegeleider kun je open staan voor studenten, ook als je eerst misschien twijfelt of ze wel passen. Alles wat je in de krant leest over armoede, mentale problematiek en eenzaamheid in de samenleving, dat zit ook in onze studentenpopulatie. Maar als je echt ziet wie je stagiair is en bereid bent te luisteren, dan kan de student zich openstellen om te gaan leren. Als je je daarvan bewust bent, kun je het verschil maken voor een jonge student én voor je eigen personeelsbestand.”
Als stagebegeleider maak je het verschil voor een student én voor je eigen personeelsbestand
Meer weten?
De afdeling Studentondersteuning & Onderwijskwaliteit helpt studenten om hun studietraject zo voorspoedig mogelijk af te leggen. Bijvoorbeeld door te helpen bij de studiekeuze, een time-out als dat nodig is, of expertise over passend onderwijs voor studenten met een ziekte of handicap. We beschikken over schoolmaatschappelijk werkers, studentenpsychologen en -coaches, en beheren verschillende fondsen en subsidies. Wilt u meer weten? Neem contact op via tel. 010 290 10 20, Whatsapp 06 50 84 19 22 of e-mail albeda@albeda.nl.