Opleiding Verzorgende-IG (VIG) & maatschappelijke zorg

Het holistisch mensbeeld is je uitgangspunt waardoor je oog hebt voor alle aspecten die van invloed kunnen zijn op de zelfredzaamheid en de mogelijkheden die iemand heeft.

De opleiding Verzorgende-IG (VIG) & maatschappelijke zorg is het beste van beide opleidingen bij elkaar gebracht waarbij je kijkt naar het totale mensbeeld. Je richt je zich met name op de gehandicaptenzorg en ouderenzorg, en je kunt daarnaast ook met chronisch zieken werken, op een revalidatie afdeling, Korsakov afdeling en NAH. Het is ook mogelijk om in de thuiszorg te werken voor een leerjaar om vervolgens binnen de organisatie over te stappen op intramurale zorg (dat is in een verpleeghuis, instelling voor verstandelijk gehandicapten of een ggz-instelling). Je doet de verzorging tot de begeleiding van mensen, die totaal afhankelijk zijn tot zelfstandig wonen met ondersteuning.

Met deze combinatie haal je in drie jaar twee diploma's: Verzorgende-IG en Begeleider maatschappelijke zorg, beiden op niveau 3.

Vaardigheden

Als persoon ben jij iemand die goed kan luisteren, geduldig, betrouwbaar en zorgzaam. Tegelijkertijd sta je stevig in je schoenen, kun je goed communiceren en behandel je ieder persoon met respect.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor anatomie en verpleegtechnische vaardigheden, waardoor je leert kijken naar de zorgvraag en weet hoe hierop te reageren. Daarnaast oefen je met begeleidingsmethoden, leer je communicatieve vaardigheden en activeringsprogramma's zodat je op een professionele manier contact kunt maken met de cliƫnt en zijn/haar naasten. Naast de praktische lessen volg je ook de vakken Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Bekijk hieronder de opleiding die je kunt volgen.

De opleiding Verzorgende-IG (VIG) & maatschappelijke zorg

Verzorgende-IG (VIG) & maatschappelijke zorg Duur opleiding: 3 jaar Startmoment(en): augustus 2022* Niveau: 3

* Check de website voor de actuele data. Sommige opleidingen starten op meerdere momenten in het jaar.