Opleiding Verzorgende-IG

Als verzorgende-IG in de ouderenzorg, de thuiszorg, (de kraamzorg), de geestelijke gezondheidszorg of de gehandicaptenzorg beteken je veel voor mensen.

Met de opleiding Verzorgende-IG leer je hoe je mensen kunt ondersteunen bij de medische zorg, persoonlijke verzorging en hoe je hen kunt stimuleren en begeleiden bij activiteiten. De mensen waarmee je werkt, hebben verschillende medische en sociale problemen. Je werk is afwisselend en dat uit zich ook in de werktijden. Je werkt soms namelijk ook in het weekend, ’s avonds en ’s nachts.

Vaardigheden

Als persoon ben jij iemand die zorgzaam is en aandacht heeft voor mensen, het leuk vindt om samen te werken, goed kan luisteren, geduldig en betrouwbaar is. Je helpt cliënten graag bij hun persoonlijke verzorging en bent daarin ondernemend en flexibel.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding leer je hoe je je cliënten kunt helpen zelf de regie te houden. Daar komt o.a. bij kijken dat je leert welke medicatie je cliënten gebruiken en hoe daarmee om te gaan, wonden op de juiste manier te verzorgen en mensen leert helpen en ter ondersteuning kan zijn.

Je leert om goed te kijken en te luisteren naar je cliënten, zodat je in de juiste zorg kunt ondersteunen. De opleiding kun je eventueel ook verkort doen als je al werkt in de zorg en graag wilt doorstromen naar een baan als verzorgende. Hoe dat er vervolgens uitziet is geheel maatwerk en afhankelijk van o.a. je werkervaring en behaalde diploma’s.

Daarnaast kun je ook de bbl-combinatieopleiding Verzorgende-IG (VIG) & maatschappelijk zorg doen of de opleiding volgen via het Dunya traject.

Het Dunya traject biedt iedereen de mogelijkheid een opleiding in de zorg te doen en vervolgens werk te vinden. Als jij graag in de zorg wilt werken en moeite hebt met het vinden van een baan, meld je dan aan voor het Dunya traject.

Bekijk hieronder de opleidingen die je kunt volgen.

De opleidingen Verzorgende-IG

Verzorgende-IG Duur opleiding: 3 jaar (regulier) of verkort Startmoment: augustus 2022* Niveau: 3

Verzorgende-IG (VIG) & maatschappelijke zorg Duur opleiding: 3 jaar Startmoment: augustus 2022* Niveau: 3

Verzorgende-IG via Dunya traject Duur opleiding: 3 jaar Startmoment: augustus 2022* Niveau: 3

* Check de website voor de actuele data. Sommige opleidingen starten op meerdere momenten in het jaar.