Opleiding Maatschappelijke zorg

In de maatschappelijke zorg ondersteun je mensen bij het zoveel mogelijk zelfstandig wonen, werken en leven.

De opleiding Maatschappelijke zorg is een combinatie van zorg en welzijn en daardoor een aantrekkelijke, brede opleiding (niveau 3 of 4) met veel mogelijkheden. Je leert hoe om te gaan met mensen die op zowel fysiek, sociaal als psychiatrisch vlak beperkingen of problemen ondervinden. Je speelt een grote rol in het leven van mensen die chronisch ziek zijn, een geestelijke en/of lichamelijke beperking hebben, eenzame ouderen, mensen met psychische of psychiatrische problemen. Het kan ook een combinatie van meerdere problematieken zijn. Je kunt met deze mensen werken in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg, psychiatrie, in de opvang van dak- en thuislozen of in de crisisopvang.

Vaardigheden

Als persoon ben jij iemand die zich goed kan inleven, betrokken voelt en goed kan luisteren. Tegelijkertijd kun je goed je grenzen bewaken, voor jezelf opkomen en houd je je staande in crisissituaties. Jij kunt daarin snel een oplossing bedenken en hier de verantwoording in nemen. Dat weet je goed te verwoorden; zowel in spreken als in schrijven.

Daarnaast heb je een talent voor organiseren en ben je snel van begrip om je cliënt een advies te geven, en de mensen die ook dichtbij staan.

Wat leer je tijdens de opleiding?

De opleiding is verdeeld in een basisdeel, profieldeel en een aantal keuzedelen. Tijdens de opleiding onderzoek je o.a. welke ondersteuningsvragen een cliënt kan hebben, werk je aan je eigen professionaliteit en deskundigheid, leer je hoe je adequaat kunt handelen in crisissituaties etc. Naast de praktische lessen volg je ook de vakken Nederlands, Engels en loopbaan & burgerschap.

Daarnaast kun je ook de bbl-combinatieopleiding Verzorgende-IG (VIG) & maatschappelijk zorg doen of de opleiding volgen via het Dunya traject.

Het Dunya traject biedt iedereen de mogelijkheid een opleiding in de zorg te doen en vervolgens werk te vinden. Als jij graag in de zorg wilt werken en moeite hebt met het vinden van een baan, meld je dan aan voor het Dunya traject.

Bekijk hieronder de opleidingen die je kunt volgen.

De opleidingen Maatschappelijke zorg

Begeleider maatschappelijke zorg Duur opleiding: 3 jaar (regulier) Startmoment: augustus 2022* Niveau: 3

Begeleider maatschappelijke zorg via Dunya traject Duur opleiding: 3 jaar Startmoment: augustus 2022* Niveau: 3

Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg Duur opleiding: 3 jaar (regulier) of verkort 1-1,5 jaar Startmoment: augustus 2022* Niveau: 4

* Check de website voor de actuele data. Sommige opleidingen starten op meerdere momenten in het jaar.

Verzorgende-IG (VIG) & maatschappelijke zorg Duur opleiding: 3 jaar Startmoment: augustus 2022* Niveau: 3