Opleiding Dokters- en apothekersassistent

Dokters- en apothekersassistenten zijn onmisbare schakels.

Als doktersassistent

Ben jij het eerste aanspreekpunt voor de patiënten; je neemt telefoontjes aan, maakt afspraken, regelt het dagelijkse spreekuur en ontvangt patiënten. Je assisteert bij doktershandelingen en voert zelfstandig kleine onderzoeken uit, naast het verzorgen van de administratie.

Vaardigheden

Als persoon bij jij iemand die graag zelfstandig werkt én goed in een vast team kan samenwerken. Je hebt een sociale, dienstverlenende en professionele houding en je gaat graag met mensen om. In stresssituaties kun jij je hoofd koel houden, je hebt een talent voor organiseren en je staat graag voor anderen klaar.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding krijg je allerlei lessen die je laten zien wat het werken als doktersassistent inhoudt. Eén dag per week heb je een lesdag en daarnaast loop je minimaal drie dagen stage bij een apotheek of instelling in de gezondheidszorg om in de praktijk verder te leren. Naast de praktische vakken, volg je ook Nederlands, Engels en loopbaan & burgerschap.

Bij de opleiding tot doktersassistent werk je regelmatig in groepsverband waarin je een case voorbereid en presenteert. Je hebt zowel klassikale les als individuele opdrachten. De kleine medische handelingen als het geven van injecties, opmeten van de bloeddruk en uitspuiten van oren oefen je allereerst op school, vervolgens onder begeleiding op je stage en uiteindelijk kun je de handelingen perfect zelfstandig uitvoeren.

Als apothekersassistent

Heb je een heel afwisselende baan waarin je de juiste recepten van patiënten controleert, bereidt en meegeeft. Hierin geef je ook voorlichting over het medicijn. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor voorraadbeheer en de administratie.

Vaardigheden

Als persoon ben jij iemand die goed kan samenwerken, een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt met goede sociale vaardigheden en klantvriendelijk bent. Verder ben je nauwkeurig en zorgvuldig.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding krijg je allerlei lessen die je laten zien wat het werken als apothekersassistent inhoudt. Eén dag per week heb je een lesdag en daarnaast loop je minimaal drie dagen stage bij een apotheek of instelling in de gezondheidszorg om in de praktijk verder te leren. Naast de praktische vakken, volg je ook Nederlands, Engels en loopbaan & burgerschap.

Bij de opleiding tot apothekersassistent krijg je klassikaal les, oefen je in groepjes aan een opdracht en oefen je met je medestudenten in het geven van advies en voorlichting. Je maakt verslagen, doet onderzoek en presenteert. Aan het eind van de opleiding kun je je werk zelfstandig uitvoeren.

Bekijk hieronder de opleidingen die je kunt volgen.

De opleidingen Dokters- en apothekersassistent

Doktersassistent Duur opleiding: 3 jaar Startmoment: augustus 2022* Niveau: 4

* Check de website voor de actuele data. Sommige opleidingen starten op meerdere momenten in het jaar.

Apothekersassistent Duur opleiding: 2 jaar Startmoment: augustus 2022* Niveau: 4